Tanuljon angolul SKYPEon!

Görög nyaralás

Patmosz – az Égei-tenger apró ékszere

A mondás szerint, aki egyszer Patmoszra ellátogat, biztos lehet benne, hogy visszatér. Ennek igazságát csak igazolni tudom, hiszen 2005-ben jártam itt először, de azóta csak egyre sűrűbben. A sziget csak hajóval közelíthető meg, és ennek köszönhetően megőrizte csendjét és békéjét. Ha sikerül úgy szerveznünk utazásunkat, hogy nappal érkezzünk Szkálába, a kikötőbe, csodálatos élmény fogad. Ahogy hajónk befut az öbölbe, a sziget nyúlványai körbeölelnek, mintha hazaérnénk édesanyánk karjai közé.

Patmosz a Dodekaniszosz szigetcsoporthoz tartozik, a török partokhoz viszonylag közel helyezkedik el. A legközelebb eső ismertebb szigetek Szamosz és Kos. Egy mitológiai történet szerint nevét a lépés (patima) szóból kapta, amikor réges-régen Neptun isten véletlenül rálépett. Kicsi, de hosszan elnyúló sziget, 34,5 km2 területtel, lakossága kb. 3000 fő. Felszíne kopár, köves, festői szépségű tengerpartokkal. Történelmét tekintve a szigetet a 16. században a törökök rohanták le, majd a velenceiek, majd egészen a II. világháborút követő évekig olasz fennhatóság alá tartozott. Ma már Görögország része.

Legfontosabb nevezetessége az Apokalipszis barlangja, ahol a száműzetésben lévő Szent János megírta a Jelenések Könyvét. A barlang és a hegytetőn magasodó barnásfekete kövekből készült kolostor egyszerre teszi a szigetet a keresztény zarándokok és spirituális érdeklődők kedvelt úticéljává. Mindez természetesen nem véletlen, hiszen csodálatos hangulatával és energiáival tényleg sok lehetőséget nyújt az elmélyedésre, tanulásra és gyógyulásra. A szigeten minden nyáron spirituális tanfolyamokon tudnak részt venni az érdeklődők.

Szeretettel ajánlom Önnek a Joanna Hotel apartmanházat, ahol biztos lehet benne, hogy a híres görög vendégszeretettel és baráti kedvességgel fogadják. Az utazás megszervezéséhez magyar nyelvű segítséget nyújtok. www.hoteljoanna.com>>

Tekintse meg a szigeten készült fotókat a képgaléria menüpontban!

Kapcsolat

Tel: +36 70 331 6757
E-mail: udvlilla@gmail.com

A hét minden napján tartok órákat reggel 7-től este 9-ig!